تحلیل کنکور سال 91 و 92 کارشناسی ارشد مجموعه شیمی
 
درباره وبلاگ


سلامی چو بوی خوش هیدروکربن های آروماتیک! اینجانب علی باقرپور رتبه 61 کنکور و فارغ التحصیل ارشد شیمی کاربردی از دانشگاه امیرکبیر با پنج سال سابقه مشاوره، دوره های مختلف مشاوره تحصیلی و شغلی را از اساتید دانشگاه های مختلف در رشته های روانشناسی، مشاوره، علوم تربیتی، برنامه ریزی درسی و مدیریت آموزشی گذرانده ام. سایت تخصصی مشاوره: www.alibagherpour.ir
موضوعات
کنکور ارشد مجموعه شیمی

 تحلیل آزمون سال 91 کارشناسی ارشد مجموعه شیمی

 

شیمی آلی

در آزمون كارشناسي ارشد مجموعه شيمي سال 91 (بهمن 90)، تعداد سوالات شیمی آلی مطابق سال‌های قبل 30 سوال بود که 2 سوال از مبانی شیمی آلی، 3سوال از شیمی فضایی، 1سوال از فصل‌های آلکنها، آلکیل هالیدها، الکل ها و فنل‌ها، 4 سوال از ترکیبات اروماتیک، 3 سوال از آلدهیدها و کتون ها، 2 سوال از کربوکسیلیک اسیدها، 2سوال از آمین‌ها، 3سوال از مشتقات دو عاملی، 2سوال از واکنش‌های پریسیکلیک، 2سوال از روش‌های طیف سنجي و 2 سوال ازکربوهیدراتها مطرح شده بود. درواقع طراح سوال‌ها سعی کرده است تا حد امکان تمامی بخش‌ها را در نظرداشته باشد ولی سوال‌هاي امسال کمی مفهومی‌تر شده بودند. همچنین عدم طرح سوال از مبحث هتروسیکل‌ها عجیب است.

عجیب‌تر اینکه تنها دو سوال از روش‌های طیف‌سنجي آمده است در حالی که در چندین سال گذشته به طور میانگین 5 سوال از این مبحث مطرح مي‌شد. از بخش آروماتیک‌ها نیز 4 سوال تقریباً آسان و غیر معمول انتخاب شده است كه نشان‌دهنده سلیقه‌ای بودن طرح سوال‌ها و نبود یک روند مشخص در آزمون امسال است. به هرحال سوالات امسال نسبت به سال قبل در این درس نسبتاً آسان تر بود و نیاز به زمان کمتری برای حل داشت.

 

شیمی معدنی

تعداد سوالات شيمي معدني هم مطابق سال‌های قبل 30 سوال بود که به ترتیب 3سوال از تقارن، 2سوال از ساختار اتمی ، 2 سوال از جامدات یونی ، 3سوال از پیوندها، 1سوال از اسید و باز، 2سوال از ترکیبات کئوردیناسیون، 2سوال از ایزومری و عوامل موثر درکئوردیناسیون، 6 سوال از نظریه‌های پیوند در ترکیبات کئوردیناسیون، 1 سوال از طیف‌های الکترونی، 3سوال از سينتیک شیمیایی و 5 سوال ازشیمی آلی فلزی طرح شده بود.

يكي از مزيت‌هاي اين آزمون عدم طرح سوال از مبحث دشوار اوربیتال های مولکولی بود. به غیر از مبحث فوق، بودجه بندی سایر مباحث تقریباً نزدیک به سال گذشته بوده است. به هر حال چند سالی است که مفهومي بودن‌، اولویت در طراحی سوال‌هاست و کمی کار پاسخگویی را پیچیده می‌سازد.

سوالات امسال ازاین درس نیز کمی آسانتر ازسال قبل می‌باشد. به هر حال امیدواريم اشتباهات متعدد درآزمون 91 در انتخاب جواب‌های صحیح توسط سازمان سنجش در شیمی معدنی امسال تکرار نشود و حقی ازکسی ضایع نگردد.

 

شیمی تجزیه

تعداد سوالات شیمی تجزیه هم مطابق سال‌های قبل 30 سوال بود که 9 سوال از شیمی تجزيه 1 شامل، 1سوال از آمار و خطا، 2سوال از غلظت‌ها و محلول‌ها، 2 سوال از اسیدها و بازها،3 سوال ازرسوب‌ها و 1 سوال ازکمپلکسومتری و 8سوال از شیمی تجزيه 2، شامل 7سوال از مقدمة الکتروشیمی و 1 سوال از پتانسیومتری و 13 سوال از تجزیه دستگاهی شامل 2سوال از مقدمه، 2 سوال از اسپکتروسکوپی اتمی، 1 سوال از مرئی، 2 سوال از لومینسانس، 1 سوال از مادون قرمز و رامان، 1سوال از طیف سنجی رزونانس مغناطیسی هسته، 1 سوال از طیف سنجی جرمی و 3 سوال از روش‌های جداسازی مطرح شده است.

تنها نکته عجیب عدم رعایت اصل پخش سوال‌ها در شیمی تجزيه 2 می‌باشد به طوری که از مباحث روش‌های الکترولیز، ولتامتری و هدایت سنجی که در سال 90، 3سوال و در سال 89 ، 4سوال آمده بود امسال سوالی مطرح نشده است و 7 سوال از مقدمه الکتروشیمی طرح شده است.

به غیر از نکته فوق بودجه بندی شیمی1 و تجزیه دستگاهی تقریباً همچون سال‌های قبل می‌باشد. به هر حال سوالات امسال بسیار راحت‌تر از سال قبل می‌باشد که یک امتیاز بزرگ برای کسانی است که شیمی تجزیه را جدی گرفته و برای آن وقت گذاشته‌اند، که می‌تواند برای این اشخاص یک عامل سبقت باشد.

 

شیمی فیزیک

تعداد سوالات درس شيمي‌فيزيك هم30 سوال بوده است که شامل 2 سوال از گازها، 7 سوال از از ترمودینامیک،2 سوال از محلول ها،2 سوال از سیستم‌های فازی، 2سوال از الکتروشیمی، 5 سوال از سينتیک و 10 سوال از کوانتوم می‌باشد.

بودجه‌بندی امسال نیز تقریباً مشابه سال‌های قبل بوده و تغییرات کمی را شامل شده است. مزیت ویژه امسال این است که سوالات آزمون كارشناسي ارشد 91 درس کوانتوم ، نسبتاً آسان‌تر از سال قبل می‌باشند ولی سينتیک کمی پیچیده‌تر شده است. بقیه قسمت‌ها نیزطبق روال سال‌های قبل اکثراً مفهومی هستند.

می‌توان گفت شیمی فیزیک در آزمون سال 91 در حد سال قبل و شاید کمی آسانتر باشد ولی همچنان مفهوم حرف اول را می‌زند. داوطلبان براي موفق بودن در پاسخگويي به سوالات شيمي فيزيك بايد اين درس را به صورت مفهومي مطالعه كرده و از حفظ كردن مطالب خودداري كنند.

 

شیمی کاربردی

از درس شيمي كاربردي 30 سوال مطرح شده است. همانطور كه مي‌دانيم آزمون كارشناسي ارشد شيمي شامل دو دسته سوال مي‌باشد كه يك دسته آن براي دانشجوياني است كه لزوماً براي كارشناسي ارشد گرايش كاربردي را انتخاب مي‌كنند، و به هر دو دستة سوالات پاسخ مي‌دهند يعني دانشجويان كاربردي علاوه بر اينكه بايد به سوالات زبان ـ شيمي آلي ـ شيمي فيزيك ـ شيمي معدني ـ شيمي تجزيه پاسخ دهند بايد به 30 سوال ديگر كه مربوط به گرايش آنها است نيز پاسخ دهند. 30 سوال شيمي كاربردي شامل اصول محاسبات در مهندسي شيمي، شيمي صنعتي 1 و 2 اصول تصفيه آب و خوردگي فلزات مي‌باشد. كه همانطور كه پيش‌بيني مي‌شد از هر كدام از اين مباحث 6 سوال مي‌آيد. سوالات اصول محاسبات از نظر سختي تقريباً شبيه سوالات سال 90 بود، مباحثی كه معمولاً از آن سوال مي‌آید شامل احتراق گازها، اساس كار و موازنة مبدل‌ها و رآكتورها می باشد. شيمي صنعتي 1 كه شامل انتقال حرارت ـ انتقال جرم و مكانيك سيالات است. معمولاً 2 سوال از انتقال جرم ،‌2 سوال از مكانيك سيالات و 2 سوال از انتقال حرارت مي‌آيد كه سوالات صنعتي 1 نسبت به آزمون كارشناسي ارشد 90 نسبتاً راحت‌تر بود. شيمي صنعتي 2 كه در واقع بخشي از عمليات واحد مهندسي شيمي است معمولاً از مبدل‌هاي حرارتي ،رطوبت و هواي غيراشباع سوال مي‌آيد كه سوالات صنعتي 2 نسبت به آزمون90 سخت‌تر و مفهومي‌تر بود. سوالات اصول تصفيه آب و پساب‌هاي صنعتي نسبت به آزمون90 قابل پيش‌بيني‌تر بوده و طبق معمول از قلياييت آب و‌ شاخص‌هاي آب سوال آمده است. اما سوالات خوردگي تقريباً مشابه سوالات آزمون90 بوده و همانطور كه انتظار مي‌رفت از انواع خوردگي، دياگرام پوريه باز هم سوال آمد.

اگر آزمون كارشناسي ارشد 91 را نسبت به آزمون كارشناسي 90 مقايسه كنيم دامنه سوالات 90 گسترده‌تر و مفهومي‌تر بوده و در كل سخت‌تر نسبت به سوالات 91 مي‌باشد. با توجه به اينكه گرايش شيمي كاربردي يك حد واسط بين شيمي محض و مهندسي شيمي در مقطع كارشناسي است دامنه مطالب خيلي گسترده‌تر مي‌باشد و كسي كه در مقطع ارشد شيمي كاربردي را انتخاب می کند بايد اطلاعاتش را به يك مهندس شيمي نزديك‌ كند تا موفق شود.

 

تحلیل آزمون سال 92 کارشناسی ارشد مجموعه شیمی

 

زبان تخصصی

به طور کلی زبان كارشناسي ارشد در این رشته از 30 سوال عمومی و تخصصی تشکیل شده است. این سوالات از 15 سوال عمومی که شامل 10 سوال واژگان که مانند چند سال اخیر از کتاب essential words for TOEFl طراحی شده است و 5 سوال مربوط به بخش Cloze Test است که بیشتر از دانش گرامری دانشجو براي پاسخگويي استفاده كرده است. اما 15 سوال تخصصی از 3 متن تخصصی طراحی شده بود که در مقايسه با سال گذشته تقريباً در يك سطح قرار داشتند، با توجه به اين موضوع كه متون زبان تخصصي ممكن است هر سال از منابع متفاوت و نامشخص طرح شود، مطالعه بيشتر متون مرتبط و آشنايي با لغات و اصطلاحات تخصصي به داوطلبان توصيه مي‌شود.

 

شیمی آلی

سوالات شیمی آلی در سال 92 را مي توان به سه قسمت دسته بندی کرد:

سوالات اسان : 34 35 38 40 44 45 49 52 53 54

سوالات متوسط : 31 32 33 37 39 46 47 48 51 53 57 58 59

سوالات دشوار : 36 41 42 43 50 55 56 60

در سال 92 برخلاف سالهای گذشته از فصل شیمی فضایی سوالی نیامد و درعوض سوالات بیشتری از فصول آلکنها و طیف سنجی و همچنین آمینها آمده است. به طور کلی در سال 92 سطح کیفی سوالات متوسط بود و دارای سوالات ترکیبی و مفهومی بیشتری بود.

با بررسی سوالات به نظر می رسد مفهومی خواندن ـ تمرین تستهای سالهای گذشته و همچنین آزمونهای تالیفی – تمرین تستهای ترکیبی و همچنین ارزش نهادن به فصول مهم از قبیل شیمی فضایی ، آلکنها ، آروماتیسیته و آلدهیدها وکتونها و همچنین طیف سنجی نسبت به سایر فصول از نکات حائز اهمیت می باشد.

سؤالات از پراكندگي و پوشش دهي مباحث خوبي برخوردار بوده و بيشترين توجه به فصلهاي طيف سنجي و آلدهيدها و كتونها و آلكنها شده بود . بيشتر تست‌ها از كتاب موريسون بويد ـ ولهارد ـ‌پاويا (طيف سنجي) طرح شده بود. يك سؤال نيز وجود داشت كه با مطالعه دقيق و كامل مباحث به راحتي قابل پاسخگوئي نبود و سؤال سختي بود.

 

شیمی معدنی

در مجوع چند سالی است که سطح سوالات درس شیمی معدنی سخت تر شده است و بیشتر بر مفاهیم تکیه شده است. لذا دانشجویان می بایست مطالب را عمیق تر مطالعه کنند و صرفا به یک منبع نپردازند.

از معدنی1 بیشترین سؤالات معمولا از مبحث تقارن آورده می شود که دانشجویان باید توجه ویژه ای به بحث تقارن داشته باشند چرا که به صورت غیر مستقیم نیز از آن سوال داده می شود. مثلا در سالهای گذشته مستقیما نوع تقارن سوال میشد اما امسال نوع تقارن محصول یک واکنش نسبتا سخت سوال داده شد.

در درس شیمی معدنی 2 نیز تقریبا هر سال از مباحث نام گذاری، ایزومری و اثر یان تلر و خواص مغناطیسی کمپلکس ها سوال داده می شود. بیشترین سوالات مربوط به شیمی معدنی 2 از مبحث طیف های الکترونی آورده می شود. همچنین طی سال های اخیر سوالات مربوط به شیمی آلی فلزی سخت تر و مفهومی تر شده است.از این قسمت معمولا 4 تا 5 سوال داده می شود که از مبحث قاعده EAN هر سال یک سوال داده می شود.به طور کلی سطح سوالات شیمی معدنی 92 دشوار تر و مفهومی تر از سال 91 می باشد.

پراكندگي سؤالات و پوشش مباحث امسال نسبتاً مناسب بود. ولي از مبحث بوران‌ها و نيز مبحث جامدات فلزي و نقص‌هاي بلوري سؤالي مطرح نگشته بود. بيشترين مقدار تست‌ها از كتاب‌هاي شيمي معدني دكتر آقا بزرگ، هيوين و دكتر بهشتي و ميسلر بود. تعداد 5 سؤال نيز وجود داشت كه با مطالعه دقيق و كامل مباحث به راحتي قابل پاسخگويي نبود.

 

شیمی تجزیه

با یک مقایسه اولیه سوالات شیمی تجزیه کنکور سال 92 با سال 91 می‌توان گفت که سوالات 92 در سطح دشواری پایین تری قرار دارد.تعداد سوالات طرح شده از هر بخش تقریبا به تعداد یکسان می باشد.از قسمت هدایت سنجی در سال 91 سوالی طرح نشده بود اما در سال 92 یک سوال تالیف شد. از آمار در شیمی بر خلاف سالهای گذشته تنها یک سوال طرح شده و همچنین تعداد سوالات طرح شده از مقدمه ای بر الکتروشیمی نسبت به سال قبل کاهش یافته است. از نظر نوع سوالات در سال 92 بیشتر سوالاتی طرح شده که درک مطلب بالا از منابع می طلبد و از سوالات مساله وار کمتر استفاده شده است.

در سؤالات سال 92 تقريباً سعي شده است كه از همه مباحث سؤال مطرح شود و سؤالات از پوشش دهي مباحث خوبي برخوردار است. بيشترين تعداد سؤال از يك فصل چهار تا بود كه از فصول مقدمه‌اي بر الكترو شيمي و اسپكتروسكوپي جذب ملكولي فرابنفش مرئي بود. بيشتر تست‌ها از كتاب هريس و اسكوگ طرح شده بود.

يك سؤال نيز وجود داشت كه با مطالعه دقيق و كامل مباحث به راحتي قابل پاسخگوئي نبود.

 

شیمی فیزیک

در سال 92 بيشتر سؤالات تكرار سالهاي گذشته بوده و جنبه‌ حفظي داشتند و شركت كننده در آزمون با نگاهي گذرا به كتابهاي مرجع به راحتي مي‌توانست به اكثر سؤالات پاسخ دهد بر خلاف سالهاي گذشته بيشتر سؤالات از مسائل پيش پا افتاده بود كه زياد هم با اهميت نبودند. نسبت به سال 91 تعداد اشتباهات طراح بيشتر بود و در كل سؤالات نسبت به سال گذشته آسان‌تر بود. سؤالات جامع نبوده و تمامي مباحث را پوشش نمي‌داد و در برخي مباحث (كه مهم نبودند) تمركز بيش از حد وجود داشت و به همين دليل گستره سؤالات محدود بود.

بيشترين تمركز سؤالات مانند سال گذشته بر شيمي كوانتوم و طيف سنجي مولكولي بود. از مبحث تعادل‌هاي شيميايي هيچ سؤالي مطرح نشده بود. بيشتر تست‌ها از كتابهاي شيمي فيزيك كوانتوم لواين و شيمي فيزيك اتكينز بود. تعداد سؤالاتي كه با مطالعه‌ي دقيق و كامل مباحث نتوان جواب داد نيز صفر سؤال است.